Wat laat jij elke dag verder groeien?

Een tijdje geleden was ik samen met een vriend een week in zijn huis in een afgelegen gebied in Spanje.
Het is er erg droog en omdat er niet continue iemand in het huis is, valt het niet mee daar een mooie tuin groen te houden.
Toch heeft hij er een tuin aangelegd, die dankzij een eenvoudig irrigatiesysteem water krijgt. Maar de voorraad water is na een tijdje ook op. Dus veel planten en struiken stonden er bij onze aankomst droog en dor bij.

In de week dat we er waren, hebben we de tuin elke dag water gegeven en zagen we dat er na een paar dagen steeds meer groen verscheen en ook bloemetjes opkwamen. Ik was onder de indruk van hoeveel groei en bloeikracht er toch nog in veel planten zit en dat dagelijks wat water en zorg dat meteen weer zichtbaar maakt. Bloemen willen bloeien.

Eigenlijk is dit met ons net zo.

Deelnemers zeggen soms letterlijk zich van binnen te voelen als een dorre tuin en zich niet te kunnen voorstellen echt liefde en acceptatie voor zichzelf te kunnen voelen.
En ze gaan dan toch oefenen en merken, dat als je maar consequent oefent, dat de liefde echt in hun zelf aanwezig isen simpelweg voeding nodig heeft.

Ik stuurde een paar weken geleden een foto aan een deelnemer. Ik had een portret van haar gemaakt de laatste dag van de metta-retraite. Ze was enorm ontroerd wat ze in haar eigen gezicht en eigen ogen zag: zichzelf en stralende liefde.

Wat wil jij in jezelf tot bloei laten komen?    roos-la-gomera

Wat in jezelf geef jij elke dag water en voeding?

Want wat je ook doet of denkt, daar wordt je steeds beter in. Dat word je.

 • Sta je bijvoorbeeld jezelf toe je innerlijke criticus de hele dag in je hoofd de boventoon te laten voeren of praat je liefdevol en ondersteunend tegen jezelf?
 • Train je je focus en aandacht of word je steeds beter in afgeleid zijn, door bijvoorbeeld je smartphone, e-mail en facebook, denkend dat je dat vanzelf morgen en overmorgen niet meer doet?
 • Doe je dagelijks iets aan je spierkracht en uithoudingsvermogen, of train je door te veel te blijven zitten vooral stijve spieren en rugklachten? (Zitten is het nieuwe roken, zeggen artsen.)
 • En we zijn ook wat we eten. Dus wat leg je op jouw bord? Dagelijks? Voed je balans in je hormonen, bloedsuikerspiegel en een krachtig immuunsysteem of stel je je lichaam op de proef met wat je eet?

Wat kun je dagelijks doen om te gaan floreren?

Mijn belangrijkste tip, wat je ook voor jezelf wilt doen, doe het meteen bij het opstaan.
Het geeft een powerstart van je dag. Blijf tijdens dit ochtendritueel offline!

 • Sta ruim op tijd op zodat je niet hoeft te stressen om je dingen te doen voor je aan je afspraken begint.
 • Drink een of twee glazen water.
 • Neem minimaal 15 minuten om te mediteren, bijvoorbeeld mindfulness of metta.
 • Doe vervolgens minimaal 5 á 10 minuten oefeningen om je spieren te trainen. Ga op de grond liggen en doe wat buikspieroefeningen, een aantal oefeningen voor je rug en druk jezelf een aantal keren op. Dagelijks een paar minuten maakt echt verschil!
 • Schrijf vervolgens eens op wat voor jou vandaag belangrijk is om op te focussen. Wat in jezelf wil je trainen. Wat is jouw intentie? Zie het ook voor je hoe dat er uitziet in je dag. En bedenk heel concreet hoe je dat vandaag gaat doen. Maak eventueel een goede en concrete takenlijst of doe dat later op je werk. (en houd je er aan 😉 )
 • Plan wanneer je later op de dag nog minimaal een half uur tot drie kwartier gaat bewegen, wandelen, fietsen, sporten etc.
 • Zelf lees ik ook elke ochtend iets dat me inspireert waardoor ik blijf werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling.
 • En eet vervolgens een supergoed ontbijt dat je voeding geeft voor het eerste deel van de dag.
  Iets dat je bloedsuiker stabiel houdt en je meteen van veel waardevolle voedingsstoffen voorziet.
  Bijvoorbeeld maak een havermout met wat noten, fruit, zaden. Zoet het eventueel met wat kokosbloesemsuiker. Of bak overdag deze lekkere pompoen ontbijtcake waar je  ‘s ochtends alleen nog maar een plak van hoeft te ontdooien.

Wil je de bovenstaande dingen doen, dan kan het zijn dat je vroeger op moet staan dan je eventuele huisgenoten. Maar het is het experiment echt waard! Probeer het eens een paar weken. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen.

Ik wens je dagen vol gezondheid, veerkracht, groei en bloei, weet dat het allemaal al in je is!

Sietske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan