Wat is het effect van jouw geluk op jouw omgeving?

Geluk is smettelijk!

Regelmatig overvalt het me hier in Spanje: een intens gevoel van dankbaarheid en vervulling. Ik moet dan vaak denken aan de laatste regels uit het gedicht van Naomi Shihab Nye,
‘So much happiness’.

(…)

Since there is no place large enough

to contain so much happiness,

you shrug, you raise your hands, and it flows out of you

into everything you touch. You are not responsible.

You take no credit, as the night sky takes no credit

for the moon, but continues to hold it, and share it,

and in that way, be known.

‘It flows out of you’, dat voel ik vaak: in mijn werk in de retraites hier, in het hier over straat lopen en knuffelen met de oude Spaanse buurvrouwen en ook als ik weer in Nederland aan het werk ben.

Op mijn website staat de uitnodiging: leid het leven dat bij je past.

Het staat er omdat ik denk dat het ons gelukkig maakt. En ik merk bij mezelf en mijn cursisten hoeveel meer we dan bijna als vanzelf te geven hebben aan anderen.

Omdat ik geen supersterke fysieke batterij heb, maar wel heel oplossingsgericht en creatief ben, heb ik keuzes gemaakt die uiteindelijk veel mogelijk maken voor me. Wonen in een warm klimaat, werken met een toegewijd team en minimaal een dag in de week alleen zijn. Uiteraard neem ik tijd voor meditatie en qigong en vooral ook leven vanuit mijn innerlijke waarden.

Ook leer ik graag nieuwe dingen, dit jaar heb ik veel geleerd over hoe ik minder locatie-gebonden kan werken.En wat ik leer, geef ik graag door aan anderen.Vooral over innerlijke veerkracht en het belang van zelfcompassie, zelfkennis en zelfrespect. En van speelsheid en lichtheid.

Wil jij meer prioriteit geven aan wat voor jou belangrijk is in je leven?

Hier een aantal tips.

1. Maak de komende week dagelijks wat tijd vrij om te zitten met de vraag: wat is echt belangrijk in mijn leven? Of: Waar wil ik meer ruimte voor maken? Schrijf daar dagelijks iets over op, gewoon een kwartiertje doorschrijven, ook als je denkt het even niet te weten, dan schrijf je dat.

2. Maak een ‘vision-board’ door een middagje vanuit bovenstaande vraag uit een stapel tijdschriften plaatjes te zoeken die verbeelden wat voor jou belangrijk is. (Vond het zelf ooit een truttige activiteit, maar het werkte wel.)

3. Moeilijk om te bedenken wat jou echt vervulling zou geven? Voor de meeste mensen geldt: iets bijdragen aan een groter geheel of in elk geval aan meer dan alleen jezelf.

4. Zorg voor genoeg rust en energie door genoeg te slapen, tijd voor jezelf te nemen en voedende voeding.  En beoefen minimaal 15 minuten per dag mindfulnessmeditatie.
Dan sta je minder op de overleef- of stress-stand en kun je gemakkelijker ruimte vinden om verrijkende keuzes te maken.

5. Neem regelmatig een stap in de goede richting. Misschien past in jouw geval het nemen van kleine stapjes, soms misschien meer een grote sprong.

6. Kom je vooral tegen dat ‘het niet kan’? Onderzoek dan vooral welke behoefte je probeert te vervullen met een concrete keus, en bedenk eens drie andere manieren waarop het (gedeeltelijk) wel zou kunnen.

Mijn eigen ervaring is dat er vaak meer kan dan je om te beginnen denkt (schrijf ik terwijl ik op een fijn strandbedje aan zee lig vlak bij mijn huis. Rijk en sterk ben ik niet, wel goed in loslaten en ‘omdenken’.)

Zo heb ik, terwijl ik al tijd te kort kom, begin dit jaar de knoop doorgehakt om echt weer te gaan schrijven aan mijn boek ‘Gezond Ziek Zijn’. Zo kan ik meer mensen bereiken en dat geeft me veel energie. Het betekent wel dat ik andere dingen heb moeten loslaten.

Waar wil jij meer ruimte aan geven in je leven?

Mocht je inspiratie zoeken, of even een week ruimte willen maken voor wat jij belangrijk vindt in je leven, dan is er nog plek in de mindfulnessretraites van de komende maanden. 

Kijk dan hier voor meer informatie

Ook geef ik dit jaar twee retraites Gezond Ziek Zijn voor als je je mogelijkheden wilt verkennen in het leven met ziekte, beperkingen, pijn of burn-out.

Of wie weet kom ik je tegen op een van de lezingen in Groningen. Kijk hier voor mijn hele aanbod van de komende maanden. En je kunt altijd contact opnemen om eerst eens vrijblijvend een gesprek te hebben via Skype, telefoon, of als het kan live.

Ik wens je veel liefde en geluk, voor jezelf en de wereld om jou heen!

Graag tot ziens!

Warme groet,

Sietske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan