Stop met zweven, daar word je gelukkig van!

“Het is toch niet zweverig hè, mindfulnesstraining?” vroegen deelnemers soms tijdens het kennismakingsgesprek, wijzend naar de meditatiekussens op de vloer. Nee, mindfulness (of aandachttraining) is niet zweverig. Integendeel, in het begin van de training ontdek je vaak dat je juist in je gewone leven een groot deel van de dag aan het ‘zweven’ bent.

Je doet lichamelijk het één, maar je bent met je hoofd in een andere wereld. Je doet van alles op de automatische piloot: autorijden, koken, door de stad lopen, terwijl je hoofd uitstapjes maakt naar iets wat straks gaat komen of naar iets wat al geweest is. We zweven rond in het verleden, de toekomst of in een fantasie.

Mindfulness leert je om de dingen te zien zoals ze nu zijn, in de realiteit. Het is om te beginnen niet altijd prettig om de aandacht naar het ‘nu’ te brengen. Leven op de automatische piloot, mentale zweverigheid en wegdromen in fantasieën lijkt vaak aangenamer. Het verdooft de minder leuke kanten van wat je ook zou kunnen ervaren, zoals pijn, verveling, boosheid. Helaas kun je door die verdoving ook de schoonheid van het leven mislopen – en daarmee vreugde en levenslust verliezen.

Zelf woon ik op een prachtige plek aan de Middellandse Zee. Soms als ik in beslag genomen word door mijn gedachten, zie ik het niet. Ik zou net zo goed door een grimmige woonwijk kunnen lopen. Gelukkig roepen de wind, de zon, de golven of de groet van een hartelijke buurvrouw me regelmatig terug naar dit moment. En ook mijn eigen geest dankzij jarenlange meditatie-ervaring. Ik zie dat ik weg zweef naar mijn to-do-lijstjes en ik ben er weer. Hier, nu, lopen, zien, ruiken, voelen en herkennen dat ik denk.

Het leven voelt meteen levendiger en wat er ook aan eventuele zorgen zijn, ik voel ik me meteen gelukkiger als ik er weer bij ben (Zelfs als ik wel in een onprettige omgeving ben of me onprettig voel). En ik heb een keus hoe ik met dit moment om wil gaan, dat geeft meer regie over het leven en zelfvertrouwen.

(Uit onderzoek blijkt ook: A wandering mind is an unhappy mind.
Lees meer in dit interessante artikel.

Wil je weten hoe je op een vriendelijke manier jezelf naar het nu terug kunt brengen? Oefen eens met deze korte adempauze:

Wil je het echt grondig aanpakken met een langere stoppen-met-zweven-training? Omdat je je gelukkiger en ontspannen wilt voelen en meer focus wilt? Liefdevoller met jezelf en het leven om wilt gaan? Bekijk dan eens de pagina over de retraites en bel me daarna. Dan kunnen we samen kijken of zo’n week iets voor jou is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan