RETRAITE GEZONDE DOKTER

18 – 24 april 2020 geannuleerd ivm coronavirus, latere datum volgt

Wat is voor jou echt belangrijk in je werk als arts?

Steeds meer artsen ervaren stress. Door de toegenomen regeldruk, patiënten met complexe klachten die langer thuis blijven wonen, uitbreiding van het takenpakket en door hoge verwachtingen vanuit de maatschappij. Burn-out ligt op de loer en daarmee het gevoel jezelf kwijt en de regie kwijt te zijn.

Zoals Claire Loots uitlegde in Medisch Contact (29/3/2018): “Om onder deze werkomstandigheden een bevlogen professional te kunnen zijn, moet je je eigenheid zien te behouden of terug te vinden. Compassie en medemenselijkheid krijgen pas echt kleur als een arts zijn eigen menselijkheid en eigenheid weet in te zetten.” 

Om dat te kunnen doen, heb je als arts eerst voldoende tijd en ruimte voor jezelf nodig.

Tijd voor zelfzorg, rust en aandacht voor wie jij bent en wat er in jou leeft. Tijd om weer te ervaren dat je er bent en dat je vanuit rust en helderheid kunt handelen, zodat je weer zelf de regie krijgt en minder op de automatische piloot leeft. Dit maakt dat je efficiënter kunt werken en dat de communicatie met patiënten en collega’s gemakkelijker verloopt.

Graag bieden we jou de mogelijkheid om deze tijd te nemen in een effectief en intussen beproefd programma op een heerlijke plek in Spanje.

Het programma is intussen al door meer dan 160 mensen gevolgd. (Artsen en mensen met andere beroepen.)  Aan de hand van jouw dagelijkse praktijk scherpen we in deze retraites voor artsen het programma verder aan.

Wat is de ervaring van cursisten?

Wat zeggen artsen die al een retraite of training gevolgd hebben?

Artsen die eerder een programma bij ons gevolgd hebben, merken een groot verschil. Ze zijn minder moe, of hebben zelfs weer veel energie en merken dat stress minder effect op ze heeft. Ze vertellen dat luisteren gemakkelijker gaat, en soms met verwondering en blijdschap in hun ogen, vertellen ze dat ze patiënten ook als mens weer boeiender zijn gaan vinden.

Vaak horen we dat oordelen wegvallen en dat ze meer compassie en zelfcompassie voelen op stress-volle momenten. Ze vinden elke dag gaatjes in hun dag om even te resetten en op te laden. Hierdoor ervaren ze meer innerlijke rust en vrijheid.

M. zegt regelmatig: “Sinds ‘Málaga’ zie ik dingen anders”.

Radioloog Inge Reidsma uit Leiden schrijft:

“Mijn verwachtingen zijn meer dan uitgekomen: innerlijke rust, zelfcompassie!! Levensplezier en gezond en heerlijk eten. Ik heb erg veel aan de coachingsgesprekken gehad. Sietske, je kunt erg goed luisteren en je goed inleven. Ook de gesprekken in de groep na een meditatie waren leerzaam en fijn.
De schrijfopdrachten hielpen ook om dingen helder te krijgen. Ik ga thuis verder aan de slag met oefenin-gen voor zelfcompassie en liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie, voeding en beweging. Ik raad de retraite anderen aan, je wordt er innerlijk een beter mens van.”

OP INTITIATIEF VAN JOUW COLLEGA’S: RETRAITES VOOR ARTSEN

Wil jij meer regie te ervaren en wegen te vinden om arts te zijn op een manier die bij jou past?

 • Wil je bevlogen blijven en een burn-out te voorkomen?
 • Wil je je werkplezier vergroten?
 • Wil je weer meer innerlijke rust?

Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan om te kijken of onderstaande retraite iets voor jou is. We inspireren je graag met een eerste adviesgesprek.

De Retraite

Trainer: Mindfulnesstrainer Sietske de Haan

In deze week leer je op een gedegen manier de aandachtsmeditatie of mindfulness met directe toepassingen voor je werk als arts. We gaan ook aan de slag met (zelf)compassie en Interpersonal Mindfulness. Verder maken we gebruik van schrijven vanuit coachingsvragen. Je bent een deel van de week in stilte.

Onderwerpen die aan bod komen

 • De kracht van werken vanuit zingeving en kernwaarden;
 • Energie-management en aandachtsmanagement;
 • Hoe kan ik gezonder omgaan met stress en werkdruk?
 • Hoe behoud ik de regie?
 • Hoe bewaak ik de balans tussen werk en privé?
 • Hoe kan ik mijn eigen ervaringen ten aanzien van stressreductie en mindfulness overdragen aan mijn patiënten?
 • Voor welke patiënten is een mindfulnesstraining geschikt en hoe kan ik dit aan patiënten uitleggen en hen motiveren?
 • Mindful Communiceren, ook in stressvolle situaties;
 • Het belang van (Zelf-Compassie)
 • Wat kun je doen als je denkt dat er niets meer te doen is voor je patiënt ?
 • Wat zijn de dingen waar ik meer aandacht en tijd aan wil geven in mijn leven?

Tijdens deze mindfulnessretraite trek je je een week terug uit de hectiek van je dagelijks leven en word je in de watten gelegd. Dit helpt om met een afstand helder naar je werk en leven te kijken.

Je bent op een prachtige plek onder de Spaanse zon waar je alle tijd hebt om tot jezelf te komen. Er is alle tijd om te genieten van:

 • de natuur
 • de stilte
 • meditatie
 • qigong
 • bezinning
 • liefdevolle zelfzorg
 • Misschien neem je tijd om te schrijven of voor een massage

7.00 tot 8.45 uur: qigong buiten en meditatie (vooraf thee en fruit beschikbaar).
9.00 uur: ontbijt.
10.00 -13.00 uur: aandachtsoefeningen en theorie over meditatie, stress, zelfcompassie, communicatie en de toepassing van mindfulness en compassie bij patiënten.
13.00 uur: lunch.
14.00- 16.00/16.30 uur: vrije tijd/siësta/naar behoefte in te delen
16.30 -18.30 uur: meditatie, yoga, mindfulle dialoog en uitwisseling
19.00 uur: avondmaaltijd.
20.15- 21.00 uur: meditatie op (zelf)compassie.

De laatste dag gaan we er meestal op uit. Wat we precies gaan doen overleggen we met elkaar. Wandelen, lunchen aan een prachtig strand. Het zijn altijd bijzondere dagen om zo ook weer de overgang naar je gewone leven zo goed mogelijk te kunnen maken. Vaak blijken op deze dag dat er diepgaande vriendschappen ontstaan zijn. En wie weet ontmoet je collega’s met wie je na afloop intevisiegroepjes wilt starten.

Een belangrijk kenmerk van deze retraites zijn de dagen in stilte.

Vanaf de tweede dag ben je offline, spreken jullie als deelnemers buiten de lessen niet met elkaar en heb je alle ruimte en tijd om met en bij jezelf te zijn. Verder heb je die dagen een aantal keren een gesprekje met een van ons.

Door zo letterlijk een week afstand te nemen van het normale leven, off-line, stil en onthaast te zijn, krijg je meer zicht op wat op dit punt in je leven belangrijk is.

Je ondersteunt hiermee je innerlijke rust, gezondheid en energie.

Er is naast het programma in de middag ruim de tijd om dutjes te doen, te wandelen, fietsen, dagdromen, tekenen of wat jij maar kiest. Ook dit doe je in stilte.

Halverwege de retraite komt mijn zeer ervaren en toegewijde massagetherapeute Pepa. Als je dat wilt, kun je een uur massage bij haar boeken.
Naast intensief leren deze week dus ook veel tijd voor zorg voor jou.

Praktisch over deze week

 • 6 overnachtingen in een luxe villa aan een rustig strand;
 • vervoer van en naar Malaga Airport als je arriveert rond 13.30 en vertrekt rond 14.30;
 • 3 maaltijden per dag;
 • Overdag thee, koffie, water, fruit;
 • 6 dagen meditaties, lezingen;
 • minimaal 2 individuele gesprekken met een trainer;
 • Gedurende de hele training zijn de trainers beschikbaar voor ondersteuning;
 • Opnames van de meditatie-oefeningen;
 • Een praktisch plan van aanpak voor na de retraite;
 • Een maand na de retraite een extra gesprek via Skype of telefoon van 30 a 45 minuten.

De eerste dag start om 15.00 met aankomen, 16.00 begint het officiële programma en de laatste dagen eindigen we na de lunch.

 • De vlucht;
 • Reis- en annuleringsverzekering;
 • Persoonlijke uitgaven, extra reiskosten, (etentje tijdens) uitstapjes.

€ 1997,- op een éénpersoonskamer, particulieren.
€ 2497,- op een éénpersoonskamer, zakelijk.
€ 2997,- op een éénpersoonskamer, zakelijk, inclusief 3 coachingssessies na afloop via Zoom of Skype en de gelegenheid me te bellen met vragen.
(in sommige gevallen is het mogelijk een kamer te delen, vraag even naar de mogelijkheden en kosten).

Misschien twijfel je nog. Wil je overleggen? Heb je vragen?
Neem dan uiteraard contact met ons op.
Bellen of WhatsApp kan ook:
06 50511578

Wie is je trainer?

Sietske de Haan

mindfulnesstrainer en coach

Mijn missie is mensen helpen ontdekken wat de krachtige effecten zijn van onvoorwaardelijke vriendschap sluiten met zichzelf en met het leven.

Sinds 2005 begeleid ik als mindfulnesstrainer en coach met veel plezier mensen die hun talenten op een geoznde manier beter willen benutten of effectiever om willen gaan met stress, gezondheidsklachten of grote veranderingen in hun leven.
Vanaf het begin train ik veel artsen, zowel individueel als in groepen.

Omdat ik in mijn groepen steeds weer merkte dat veel innerlijke stress te maken heeft met gebrek aan gezonde zelfliefde en zelfzorg, leg ik in de bijscholingen en retraites nadruk op de ontwikkeling van liefdevolle vriendelijkheid en compassie.

Naast mindfulnesstrainer en coach was ik als docent verbonden aan de opleiding tot mindfulnesstrainer het IVM (Instituut voor Mindfulness). (Zie de tv-documentaire uit 2011 over ons werk als opleiders binnen de GGZ: Mindfulness mainstream.)

Vanaf 2014 werk ik een deel van het jaar in Spanje, waar ik vooral retraites geef. Vanaf 2018 werk ik samen met de huisartsen Margreet Teelken, Ans Tiessen en Vivian van Vliet in de nascholingen Gezonde Dokter.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Hierdoor wordt jouw betaling van de reissom gewaarborgd tot na afloop van je boeking. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

17 jaar ervaring

Niet zweverig, maar praktisch

Trainde meer dan 2000 mensen

Ook speciale trainingen voor artsen en leiders

Werkt samen met artsen