Neem niet zomaar iets aan

Mijn retraites en trainingen begin ik altijd met benadrukken dat de oefeningen en eventuele adviezen die ik geef, bedoeld zijn om zelf te leren kijken wat voor jou waar en gezond is. Om helder te leren zien: wat gebeurt er en wat is er nodig?

Mensen vinden dat wel eens jammer, ze willen van mij een antwoord of oplossing.

Ik moedig mensen aan zelf zorgvuldig, met mededogen, en zonder oordeel te leren waarnemen, om je eigen wijsheid te ontwikkelen. Zo groeit je onderscheidingsvermogen en vertrouwen in je innerlijke raadgever.

Als ik al adviezen geef of dingen zeg, benadruk ik altijd dit nooit aan te nemen, maar om het zorgvuldig te toetsen in het eigen leven. Wat zijn de uitkomsten? Wat brengt het? En dan vooral op de langere termijn.

Les van de Boeddha

Er is een mooi oud verhaal uit de tijd van de historische Boeddha, een verhaal dat nu nog steeds actueel is en ik soms voorlees:

De Boeddha kwam in een dorp aan, waar net al meerdere spirituele leermeesters geweest waren. En de dorpelingen vroegen hem wie ze nu moesten geloven. De één zei dit en de ander zei dat.

Hij antwoordde:

“Geloof niet zomaar iets wat je hebt gehoord.
Geloof niet in tradities alleen omdat ze vele generaties doorgegeven zijn.
Geloof niet iets alleen op basis van het feit dat er veel over gepraat wordt.
Geloof niet iets omdat het zo staat geschreven in geschriften die afkomstig zijn van oude wijzen.
Geloof niet in vermoedens.
Geloof niet iets omdat een autoriteit, een docent of iemand die ouder is het zegt.
Geloof alleen iets nadat je het voor jezelf hebt uitgetest en op die manier hebt ontdekt, dat het voor jou blijkt te werken en dat het ten goede komt aan alles en iedereen.
Accepteer het dan en leef er ook naar! “

Een manier om dingen precies te onderzoeken is tijd nemen om naar jezelf te luisteren. Bijvoorbeeld door genoeg tijd alleen door te brengen, door te mediteren en in stilte te zijn. Het contact met je lichaam is daarin ook erg belangrijk. Het heeft je veel te vertellen.

Wat is nu waar voor jou en hoe weet je dat?

Welke fluistering of schreeuw in jou klopt?

En als je het niet weet, dan weet je in elk geval dat. En kun je zelf blijven onderzoeken. Wat is waar en wijs?

Het heeft me zelf veel gebracht in de mallemolen die het leven met een chronische ziekte soms is, maar daarover een volgende keer.

Ik wens je veel (eigen) wijsheid toe.

Sietske

ps. Wil je tijd uittrekken je innerlijke raadgever beter te verstaan? Wil je scherper leren waarnemen en liefdevolle zelfzorg beoefenen?  Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek met aan in om te kijken wat voor jou het beste kan werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan