Mindfulness: tips en ervaringen van een huisarts

Mindfulness in de spreekkamer

Ik vroeg huisarts Margreet Teelken wat voor haar de effecten van mindfulness zijn in haar werk.

gezonde dokter, mindfulness

Ze vertelde: “Het helpt me tijdens een drukke dag toch af en toe even aandacht hebben voor wat er speelt in mijn hoofd en lijf, zo blijf ik vriendelijker voor mezelf en geduldiger naar mijn patiënten.

Gevaar van automatische piloot

Als ik niet erg mindful ben, dan merk ik tijdens drukke dagen dat ik ongemak als spanning in mijn schouders of buik het liefst negeer en steeds harder ga lopen (letterlijk en figuurlijk). Aan het einde van de dag raakt mijn geduld steeds sneller op en krijg ik soms gedachtes als ‘Hoe kan ik deze persoon zo snel mogelijk weer uit mijn spreekkamer krijgen?’ Het druist volledig in tegen waar ik voor sta: echt contact met patiënten. En geeft alleen maar steeds meer negatieve lading in hoofd en lijf. Gevolg: eenmaal thuis ben ik doodmoe.”

Praktische mindfulness toepassingen

“Wat ik ik tegenwoordig doe om mezelf af en toe te resetten: (probeer het zeker uit!)

  • Een adempauze nemen, tussen 2 patiënten door 3x diep in en nog langer uitademen en je aandacht sturen naar de ademhaling, niet naar wat net was of straks moet.
  • Vertragen in lopen, het voelt paradoxaal maar als je wat vertraagt, bijvoorbeeld als je naar de wachtkamer loopt, roep je heel anders de volgende patiënt op.
  • In de lunchpauze even naar buiten gaan en dan focus ik op wat ik hoor en zie in de omgeving (liefst wat groen.)
  • De 3 minuten ademruimte, als je daar één keer vertrouwd mee bent, kun je die ook heel kort beoefenen. Ook dat helpt je om te resetten en vriendelijker met de dagelijkse stress om te gaan.”

“Als ik mezelf dus bij de les houd, heb ik het geduld om de patiënt echt haar of zijn verhaal te laten doen, zonder te snel te onderbreken. Ik merk dat ik daardoor sneller relevante informatie van ze krijg. Dit maakt dat mijn spreekuren niet onnodig uitlopen.
Mijn dagelijkse mindfulness-beoefening  thuis voor ik vertrek, is een belangrijke basis om me door de dag heen aan bovenstaande reset-momenten te herinneren.

Het lijkt tijd te kosten, maar ik krijg de geïnvesteerde tijd dubbel terug omdat ik energieker blijf op deze manier.”

Probeer het eens! We zijn benieuwd naar je ervaringen.

Wil jij dit ook?

  • Wil je meer tijd uittrekken om in je werk meer zelfzorg, rustige aandacht en zelfcompassie te ervaren?
  • Wil je meer leren over hoe het ook voor patiënten relevant kan zijn?

Er zijn nog een paar plekken vrij in het weekend in december dat we organiseren in Drenthe.
Alweer de tweede keer.
We zitten het weekend van 14 tot en met 16 december in het heerlijke landelijke hotel de Jufferen Lunsingh. Een deel van de artsen die vorige keer meededen, hebben eerder naar tevredenheid een retraite bij mij gevolgd en komen nu speciaal voor dit onderwerp.

Wil jij onderzoeken of dit iets voor jou is?

Maak dan een afspraak om je vragen te stellen of bel meteen naar 06 50511578.

Of kijk naar onze andere geaccrediteerde bijscholingen en retraites voor artsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan