Mindfulness en collectieve intelligentie in organisaties

 

“Mindfulness helpt medewerkers beter samen te werken.” blijkt uit onderzoek.

Juist nu met deze coronacrisis is goed samenwerken van levensbelang. Mindfulness en compassie beoefenen doe je niet alleen voor jezelf.

De samenvatting en het artikel hieronder.

Mindfulness helpt werknemers om beter problemen op te lossen

Steeds meer bedrijven zetten zelfsturende, multidisciplinaire teams op om complexe organisatieproblemen op te lossen. Is er een manier om het oplossend vermogen van medewerkers – en zo de effectiviteit van de teams – te vergroten?

Jazeker. Dit blijkt uit onderzoek van de Boston Consulting Group. De oplossing: een tien weken durend mindfulnessprogramma. Dit programma vergroot de collectieve intelligentie van een organisatie. Dit is het vermogen van een groep mensen om problemen op te lossen. Ook helpt collectieve intelligentie om meer te halen uit vergaderingen en leidt het tot betere besluitvorming. Hiervoor is namelijk niet zo zeer een hoog IQ nodig maar vooral een hoge mate van emotionele intelligentie. De medewerkers van de teams komen meer op een lijn te zitten wat zorgt voor een toenemende efficiëntie binnen de organisatie. En uiteindelijk een groter vermogen om complexe problemen op te lossen.

Collectieve intelligentie

Hoe een multidisciplinair team communiceert en samenwerkt is cruciaal voor het oplossend vermogen ervan. De bepalende factor hiertoe is collectieve intelligentie. En de collectieve intelligentie is dus te beïnvloeden door mindfulness. Dit komt omdat mindfulness het zelfbewustzijn en de empathie van medewerkers vergroot. Medewerkers die mindfulness beoefenen kunnen beter luisteren en op een emotioneel intelligente manier reageren wanneer er zich spanningen of meningsverschillen voordoen.

Ook helpt het leidinggevenden belangrijke leiderschapskwaliteiten te vergroten zoals het vermogen tot zelfreflectie, flexibiliteit en authenticiteit.

Lees hier het artikel

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan