Hoe vriendelijk ga jij met jezelf om?

Afgelopen week was ik met een groep op retraite hier in Spanje.
Het was een retraite speciaal voor mensen met gezondheidsklachten: Gezond Ziek Zijn.
Als je te maken hebt met ziekte of verdriet, is stilstaan bij hoe het nu is, niet altijd het eerste waar je zin in hebt.

Maar iedereen merkte, hoe prettig het is als je werkelijk als een allerbeste vriendin naar jezelf luistert en in dit moment aanwezig bent. Ook of juist als er nu pijn, moeheid of verdriet is.
Het betekent voor een moment het opgeven van verzet tegen onplezierige ervaringen.
Dit verzacht en maakte zelfcompassie voelbaar. Het helpt ook om een helderder beeld te krijgen van de realiteit en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Een van de deelnemers S. (Hoogleraar Rijksuniversiteit.Groningen) schreef:
“In feite heb ik nog nooit aan een cursus meegedaan, waaruit ik zoveel motivatie, passie en kracht en liefde voor mezelf heb mogen putten. Je hebt ons enorm veel geleerd en meegegeven. Ik hoop dat ik jouw lieve begeleiding nog eens mag vragen.”
“Ik hoef niet meer te vechten tegen mijn ziekte en ontdek dat progressieve ziektes toch ruimte laten voor verbetering, maar ook dat achteruitgang niet het einde van mijn mogelijkheden hoeft te betekenen.
“De chikung wil ik nog beter gaan leren, de meditatie is een bron van rust, energie en plezier.”

Dit aanleren is onder de Spaanse zon wel gemakkelijker dan thuis
Dat is ook de reden dat ik mensen hier zo graag uitnodig.
De behaaglijkheid van de warmte, de comfortabele omgeving, de verwennerij van mijn toegewijde koks en veel tijd voor jezelf: het werkt als een metafoor voor de innerlijke zachtheid die we trainen. Mensen ervaren dat ook zo. Daarna is het gemakkelijker dit thuis te integreren.

Deelneemster Inger Schuif, gepensioneerd organisatie-adviseur en onderwijzeres schreef: 
Eigenlijk heeft de week heel anders uitgepakt dan ik gedacht had.
Ik was vooral bezig te bedenken hoe het zou kunnen worden als ik mijn leven weer kon leiden zonder die voortdurende matheid.
Nu ik thuis ben, merk ik dat ik heel anders in het leven ben komen te staan. Het is zo’n grote verandering voor mij dat het een klein beetje eng is. Ik voel weer blijdschap (ok, niet voortdurend maar wel regelmatig :-), ik word uit mezelf wakker vlak na 7 uur, maak lekkere en gezonde lunches voor mezelf en ZIE de wereld om me heen weer. Dit had ik niet bedacht van tevoren en het is veel beter dan ik gehoopt had. Er is een soort venster op de toekomst voor me open gegaan en ik kan daar weer nieuwsgierig en onbevangen naar kijken. 

Zelf thuis oefenen?

Deelnemers passen graag een oefening toe uit de compassietraining die ik mensen leer aan het begin van een retraite of traning. Je legt dan even een hand of twee handen op je hart en blijft liefdevol opmerken wat je ervaart. En wenst jezelf iets ondersteunends toe in het omgaan met deze ervaring. De pdf daarvan kun je hieronder downloaden.

Zelfcompassie oefening

Wil je zelf aan een van de retraites meedoen, of ken je iemand voor wie dit als geroepen komt? 

Ik geef dit jaar drie verschillende soorten retraites.

1. De mindfulnessretraites hier in Spanje, in april, mei, juni, september en oktober.
2. De Gezond Ziek Zijn-retraite in Nederland (Dwingeloo). Datum wordt binnenkort bekend gemaakt. Inclusief een dag lezing van Rineke Dijkinga en maaltijden a la Rineke.
3. De vierdaagse compassie- en mettaretraite in Nederland.
Verder ben ik in de zomervakantie 2 maanden weer in Nederland.

Wil je kennismaken met Gezond Ziek Zijn? Regelmatig organiseer ik workshops in Groningen. Hou de website hiervoor in de gaten.

Heb je vragen of wil je eens een gesprek over waar je nu bent met je meditatie, communicatie of omgaan met je energie, neem dan ook even contact met me op!

Ik zie ernaar uit jullie weer te ontmoeten, hier of in Nederland!

Graag tot ziens!

Warme groet ,

Sietske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan