Gezond Ziek Zijn

Vorige week schreef ik over het belang van goed voor je hulpbronnen zorgen.
Ik vertelde toen over het belang van de ‘vier innerlijke levensvrienden.
Deze week een aantal andere belangrijke hulpbronnen. Helemaal belangrijk als je chronisch ziek bent. Vandaag een persoonlijk verhaal.

In de logeerkamer van vrienden word ik liefdevol tussen twee hete kruiken geschoven en toegedekt met een dikke donsdeken. Ik zweef koortsig in een soort niemandsland, wachtend tot de medicijnen hun werk gaan doen. Antibiotica voorgeschreven gekregen tegen waarschijnlijk bronchitis en paracetamol om de koorts te temperen.
Mijn vriendin gelooft meer in de methode van natte azijnsokken tegen de koorts, dus haar echtgenoot is al onderweg naar de winkel om azijn te halen. Niet veel later gaat het voeteneinde van mijn bed los, badlakens erin, natte sokken gedrenkt in azijnwater worden om mijn voeten geschoven.

Met een gevoel van geborgenheid glijd ik weg in een diepe lange slaap.
Na een paar dagen kan ik weer naar huis, het vliegtuig heb ik zonder mij laten vertrekken naar Nederland.

Dit was half maart.

Ik heb toen niet de geplande trainingen kunnen geven in Groningen, maar me overgegeven aan het rustige tempo waarin mijn lijf wilde herstellen en de kookkunsten van verschillende vrienden.

Wat gebeurt er in jouw leven als je ineens ziek wordt of als er ingrijpende dingen gebeuren?
Hoe is het met jouw reserves?

Wat ik me besef op zo’n moment van kwetsbaarheid, is hoe belangrijk het is dat we hulpbronnen hebben. Dat we ons verbonden weten met de wereld om ons heen. En daar goed mee omgaan.
Als eerste was ik me weer bewust van mijn sociale netwerk. (In je eentje emigreren maakt je kwetsbaar op dat punt, als je niet uitkijkt.) En ik voelde me dankbaar dat ik dat in mijn tijd hier in Spanje heb weten op te bouwen.

  • Hoe is het met jouw netwerk? Heb je genoeg mensen die er voor je zijn als je ze nodig hebt? Heb je minimaal één of twee mensen die je midden in de nacht kunt bellen?En durf je op tijd mensen te vragen jou te helpen?  En ben je een hulpbron voor anderen?
  • En hoe ga je om met je fysieke reserves? Volgens het CBS kampt 1 op de 7 mensen die werken, met burn-outverschijnselen. Leef je op adrenaline? Kan er altijd nog meer? Of gun je jezelf op tijd luie momenten en vooral ook genoeg slaap. Zorg je goed voor je kostbare lichaam en gezondheid?
  • Voed je je lichaam werkelijk met voeding die voedt en daarmee jou ook als je ouder wordt een goede basis geeft?
    Kies je voeding waarmee ook de aarde gevoed en gezond blijft, zodat we gezonde voeding, water en lucht beschikbaar houden?
  • En je financiële reserves? Het kan enorm veel rust geven om te weten dat als je het nodig hebt een sabbatical kunt nemen.
  • Hoe ga je om met je beschikbare hoeveelheid tijd en aandacht? Besteed je het zoals je het belangrijk vindt?
  • Met welke gedachten en gevoelens voed je jezelf?
  • Train je je geest om te kunnen focussen en dus te kunnen kiezen, train je je hart om lief te hebben?

Goed zorgen voor je hulpbronnen, het kan alle verschil maken op momenten dat het leven tegen zit. En het geeft je voorsprong in goede tijden om kansen te benutten die op je weg komen.

DOEN
Bedenk vandaag eens: Wat is voor jou belangrijk om misschien nog meer aandacht aan te besteden? En maak er vandaag een begin mee!

Hieronder een paar boeken die je misschien inspireren om te investeren in je hulpbronnen.

Voeding:

Ik ben een grote fan van het werk van Rineke Dijkinga. ik heb in de loop van mijn herstel van zeer ziek naar gezond ervaren hoe enorm belangrijk voeding is.
Rineke geeft heldere uitleg over de werkzaamheid van voeding, zodat je het voor je eigen situatie kunt aanpassen en voorziet je van fantastische recepten in mooi uitgegeven boeken.

Intentie en focus:

Dagelijks mediteren, bewegen, en je intenties en focus duidelijk hebben geeft je energie om te doen wat jij echt belangrijk vindt. Het helpt je uit te komen waar je wilt.

Ik pas zelf al een tijdje de tips uit het boek ‘Miracle Morning’ toe. Zes dingen die je meteen doet aan het begin van je dag. Mij geeft het veel energie en zelfs zin om vroeg mijn bed uit te springen en niet de snoozeknop in te drukken.

Zelf-Coaching:

Een leuk boekje met 101 tips voor zelfcoaching op uiteenlopende levensgebieden:
Coach jezelf naar Succes van Talane Miedaner

Burn-out:

Nooit meer burnout van Anita Roelands

Hondsmoe, angstig, trillerig, hyperactief. Vage lichamelijke klachten. Herkenbaar?
Het zijn tekenen van burn-out: die staat van zijn, waarbij de stresshormoonbalans grondig is verstoord door langdurige roofbouw op lichaam en geest. Tijd en rust zijn belangrijke voorwaarden voor een begin van herstel. Maar alleen met gerichte actie kom je er werkelijk bovenop. Nooit meer burn-out! beschrijft de drie stappen waarmee je je stresshormoonbalans kunt herstellen en de fysieke gevolgen de kop in kunt drukken. Daarbovenop geeft het boek handvatten om terugval en/of een nieuwe burn-out te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan