Ervaringen

VAN DEELNEMERS AAN DE RETRAITES EN TRAININGEN

Ervaringen

VAN DEELNEMERS AAN DE RETRAITES EN TRAININGEN

Voor mij was de deelname aan een retraite van Sietske in Spanje een cadeau aan mijzelf. Het bleek een turning pointIk had al ervaring opgedaan met mindfulness maar deze week kreeg ik mijn stem in figuurlijke zin weer terug. En kon ik eindelijk verwoorden wat er in mij leefde. De opbouw van het programma is heel goed doordacht en de coaching komt precies op de juiste momenten. De aandacht voor voeding is een belangrijk onderdeel van het geheel: de organisatoren denken aan je lichaam en geest. De omgeving in Spanje is prachtig! Nooit geweten hoeveel je kunt zien als je je blik er maar voor open stelt… Voor iedereen die twijfelt zou ik willen zeggen: gun jezelf zo’n week!

Marianne, arts

Dit was een ongekend inspirerende en motiverende week! Ik heb nog nooit aan een cursus meegedaan waaruit ik zoveel motivatie, passie, kracht en liefde voor mezelf heb kunnen putten. Sietske’s liefdevolle aandacht, competentie, passie, respect en humor…Ze heeft ons enorm veel meegegeven. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Ik hoop dat ik op de een of ander manier in de toekomst opnieuw haar lieve begeleiding mag ontvangen.

Ik heb geleerd dat ik niet tegen mijn ziek zijn hoef te vechten en dat chronische ziektes toch ruimte laten voor verbetering – maar ook dat achteruitgang niet het einde van mijn mogelijkheden hoeft te betekenen. De Chi Kung wil ik nog beter leren, de meditaties waren een bron van energie, rust en plezier.

Sabine, hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen

Ik heb vrijwel mijn hele leven gestudeerd, maar tijdens al deze studies niet zoveel geleerd als wat ik in deze paar dagen geleerd heb! Ik ben Sietske daar heel erg dankbaar voor!

Simone, wiskundedocent

Door een week lang mezelf onder te dompelen in mindfulness oefeningen ben ik het echt in mijn vezels gaan voelen: de zintuigen staan hierdoor nog meer op scherp, het opgejaagde gevoel als gevolg van de drukte uit het dagelijks leven verdwijnt uit mijn lijf en hoofd, en dit geeft uiteindelijk een gevoel van ontspanning. Ik heb de retraite als intensief, leerzaam en verrassend ervaren. Deze training heb ik bij verschillende vrienden aangeraden. En ook in mijn werk als psycholoog geef ik mijn enthousiasme over mindfulness oefeningen met plezier door aan cliënten.

Ik heb Sietske leren kennen als een zorgzame, deskundige, gedreven en zorgvuldige vrouw, die oog heeft voor een passende groepssamenstelling  en ieders individuele doelen gedurende de week. Het was bijzonder mee te maken hoe er vanuit het samen stil zijn, een gevoel van verbondenheid in de groep kan ontstaan.

 

Sanne, psycholoog

Als ik in woorden zou kunnen beschrijven wat een retraite met Sietske met je doet, zou iedereen zich hiervoor aanmelden! Ik ga toch proberen de woorden te vinden, want ik hoop dat veel mensen de weg naar deze retraites weten te vinden!

Ik ben bij Sietske terecht gekomen na doorverwijzing van de huisarts in verband met burn-out klachten. Eerder volgde ik al de 8-weekse aandachtstraining bij Sietske. Dit heeft zeer veel voor mij betekend, maar ik merkte dat ik het lastig vond om dingen écht te integreren in mijn leven. Dus heb ik in oktober de retraite in Spanje gevolgd om nog verder de diepte in te gaan met mijzelf. Deze week heeft zoveel voor mij gedaan. Ik zat met veel oud verdriet. Dit beperkte mij enorm in mijn dagelijks leven. Ik heb tijdens de retraite geleerd om te gaan met mijn verdriet. Ik heb geleerd ernaar te kijken met een liefdevolle houding. Het er te laten zijn, in plaats van mij er steeds tegen te willen verzetten of het weg te drukken. Het betekent dat ik er nu in mijn dagelijks leven minder last van heb en meer energie heb om weer dingen op te pakken.

Wat ik daarnaast heel bijzonder en fijn vond is om zo’n intense verbondenheid te voelen met een groep mensen die je eigenlijk nog helemaal niet kent. Hierdoor ervaar je veel steun van elkaar, je wordt gedragen door de groep. Het vaste ritme van vroeg opstaan, gezond eten en geen afleiding van telefoon en televisie heeft mij erg goed gedaan.

Emma

Als gevolg van een ziekte was de reis nogal een uitdaging voor me, maar iets zei me dat het nu tijd was om het te doen. De week begon voor mij bij aankomst. Huilend en uitgeput van de reis kwam ik aan en werd ik in een liefdevolle omhelzing opgevangen door Sietske. Ze is een brok liefde, aanmoediging en echt een gids in het gezond ziek zijn voor mij.

Tijdens de eerste dagen was het pittig, Al die uren meditatie en de Chi Kung. Dat was even wennen en ook doorzetten. De stiltedagen begonnen al op de eerste dag en nu denk ik, dat is maar goed ook. Door de stilte en meditaties kwam er van alles los. Inzichten kwamen langzaam naar boven. Vanaf de derde dag ontstond in mijn hoofd een waterig zonnetje. Rust kwam over me. Al mijn zintuigen stonden op scherp. Kleuren waren zo prachtig en intens… En ik voelde zo veel: verdriet, onmacht, berusting, een gevoel van vrijheid en later zo veel dankbaarheid. Dankbaar omdat ik mezelf weer kon zien, voor wie ik echt ben. Jolanda…helemaal in haar kracht, blij, gevuld met liefde en vol ideeën. Het stroomde door mijn lichaam en mijn geest.

En weet je wat echt bijzonder is? De ritmestoornissen die me zo geplaagd hebben de afgelopen maanden zijn voor 80 % verdwenen. Heel gek. Terwijl de arts geen mogelijkheden meer zag. Ik heb ook het gevoel dat mijn kompas het weer doet. Mijn kompas wijst naar de toekomst en ik weet heel zeker wat ik hiermee wil doen. Dat is zo gaaf! En mijn energie? Die stroomt door mijn lichaam. Ik voel me blij en sterk. Ik kan mezelf nu opladen, aan de stekker, net als de mobiele telefoon.

Jolanda

Een aantal jaren geleden heb ik de cursus aandachtstraining gevolgd bij Sietske de Haan. De cursus heeft me weerbaar gemaakt tegen de hectiek van alledag. Sietske leerde me toen dat dit gymnastiek is voor de geest. Ik moet er nog steeds aan denken als ik na een drukke dag naar huis fiets, ook als het regent. Dat deert me nu minder dan voorheen. Later heb ik de training groepscoaching voor artsen gedaan. Samen met collega’s op een kussentje zitten leert je dat zij vaak met dezelfde problemen worstelen als jij.

Na verloop van tijd had ik de behoefte me even helemaal te focussen op aandachtstraining. De retraite in Andalusië leek een ideale manier om hier écht tijd voor te maken. Het was een cadeautje aan mezelf na de tweede moeilijke periode in mijn leven.

Het programma van Sietske gaf me heel veel innerlijke rust. Vroeg opstaan en starten met Chi Kung bij de opkomende zon is weldadig. Twee dagen stilte is overweldigend en heilzaam en verbind je zonder woorden met mensen die je eigenlijk nog helemaal niet kent. De vrije momenten in het programma heb ik besteed aan gymnastiek voor het lichaam: fietsen door de bergen. Na een week was ik herboren en weer bestand tegen het leven. Ik kan het iedereen aanraden die ook de behoefte voelt er even uit te breken en aan zichzelf te werken.

Jaap, chirurg UMCG

Ik gaf me op voor de retraite na een ingrijpend verlies. Het vooruitzicht van de retraite alleen al heeft mij drie maanden lang energie gegeven. Het was een goed plan. Het is erg helend om in een veilige omgeving de tranen te laten komen… Gekend te zijn in verdriet zonder er meteen expliciet over te hoeven vertellen aan anderen.

Sietske illustreert dingen met haar eigen verhaal, zonder dat het vervelend wordt. Ze gebruikt het nooit als ‘bewijs’ waar we in moeten geloven, maar moedigt ons aan het voor onszelf te onderzoeken en onze eigen weg te gaan. Ik raad deze week speciaal aan voor mensen die in de overgang naar een andere levensfase zitten. Bijvoorbeeld na ziekte of een rouwperiode. Tijdens de retraite groeide bij mij het bewustzijn dat ik mijzelf nu moet liefhebben. Dat bewustzijn is het grootste geschenk voor mij geweest.

Simone

Ik was op een punt in mijn leven gekomen dat ik door mijn dynamische en drukke baan – waar ik altijd zo van hield – altijd maar aan het plannen en nadenken was. Ik begon mijzelf af te vragen of ik zo nog verder kon en of dit was wat ik wilde. Ik voelde me verdrietig, gekwetst over mijn relatie maar ook boos op mezelf dat ik het zo ver had laten komen. Mijn eigen gevoelens en gedachten had ik te ver weg gestopt.Uiteindelijk kwam ik bij de website van Sietske terecht. Haar aanbod sprak me meteen aan. Onze eerste kennismaking en intake per telefoon was direct erg prettig. Ik voelde een klik en zag ernaar uit om naar Spanje af te reizen. Omdat ik zo’n drie weken in Spanje verbleef, had ik de tijd om mindfulness en coaching af te wisselen met vrije tijd. Op die dagen kon ik wat ik had geleerd in praktijk brengen, zoals bijvoorbeeld het mediteren of een heerlijk lange wandeling maken. Mijn hoofd leeg maken, ruimte en rust om mezelf weer toe te laten. Sietske heeft mij een op maat gemaakt programma aangeboden dat geheel was afgestemd op mijn behoefte. Als persoon ben ik erg pragmatisch ingesteld, een “mind” mens zoals Sietske het noemde. Naast de meditatie-oefeningen had ik ook erg de behoefte aan een stuk theorie over bijvoorbeeld communicatie. Tijdens de sessies hebben we veel gesproken over geweldloze communicatie. Ik ervaar hier nu nog steeds dagelijks de voordelen van, zowel in mijn werk als privé.

 

Door mindfulness heb ik geleerd om bewuster en opmerkzamer in het leven te staan. De situatie te accepteren zoals deze is en ermee om te gaan. Dat het ok is om gevoelens toe te laten, zowel de mooie als minder mooie gevoelens. Dat het belangrijk is om zelfcompassie te hebben.

Nog vaak denk ik terug aan de periode in Spanje. Ik heb het als zeer bijzondere en inspirerende tijd ervaren waarin ik veel heb geleerd over mezelf. Deze periode heeft me echt verrijkt. Sietske woont in het rustieke en lieflijke dorpje Algarobbo, pal aan de kust. Hier komen weinig toeristen, je gaat mee met de flow van de dag van de Spanjaarden. Een heerlijke omgeving om tot jezelf te komen. Tussen de middag gingen we naar buiten toe om te genieten van een lunch, bereid door de locals in een van de restaurantjes vlakbij de accommodatie. De wandelingen en oefeningen op het strand zijn prettig. Niet alleen om gevoelens en gedachten te laten bezinken, maar ook door het gevoel van bewustwording! Ik zou in de toekomst graag nog eens afreizen naar Spanje.

Jaap, hotelmanager

Met haar kennis, vaardigheden en ervaring helpt Sietske me om in contact te komen met mijn eigen wijsheid. Met rust, liefdevolle humor en integriteit stelt ze de juiste vragen en begeleidt ze me bij het mediteren. Sinds Sietske veel in het buitenland is, doe ik af en toe een sessie via Skype. Mooi dat een paar duizend kilometer afstand op die manier geen barrière meer hoeft te zijn!
Sandra, communicatiemedewerker

Wil je samen onderzoeken hoe ik je verder kan helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Waarom Compassion in Business?

Niet zweverig, maar praktisch

Meer dan 15 jaar ervaring, vanaf 1994 bezig met mindfulness

Eén van de eerste mindfulnesstrainers in Nederland

Trainde meer dan 2000 mensen

Gespecialiseerd in trainen van artsen

Samenwerking met artsen en organisatieadviseur

Menu