Gezonde dokter

Geaccrediteerde bijscholingen voor artsen op basis van mindfulness, compassie en communicatie

Gezonde dokter

Geaccrediteerde bijscholingen voor artsen op basis van mindfulness, compassie en communicatie

De toegenomen werkbelasting onder artsen door onder andere complexere zorgvragen en meer tijdsdruk leidt tot steeds meer stress en minder (werk)plezier. Bijna de helft van de huisartsen heeft of had klachten van een burn-out. (Zie het artikel in Trouw van maart 2018 over een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging naar overbelasting van huisartsen.)

Drie van ons zijn naast huisarts ook moeder van jonge kinderen. We beoefenen al vele jaren mindfulness  en we hebben allen ervaren dat de beoefening van mindfulness en compassie ons helpt om:

 • fit te blijven;
 • onze eigenheid te behouden;
 • de rust te bewaren;
 • te blijven werken vanuit ons hart;
 • effectiever te communiceren met onze patiënten.

Dit draagt bij aan behoud van balans en plezier in ons (werk)leven.

Allevier hebben we ervaren hoe waardevol en life-changing mindfulness, (zelf)compassie en aandachtige communicatie zijn in ons werk en dagelijks leven. Wij willen dit graag met meer artsen delen.

team gezonde dokter

Gezonde Dokter organiseert op het gebied van aandachts- en compassietraining (zoveel mogelijk geaccrediteerde) bijscholingen en trainingen die praktisch toepasbaar zijn in je werk en in je dagelijks leven. We gebruiken de werksituatie als uitgangspunt.

Ons doel is:

 • artsen gezond en energiek houden;
 • artsen meer regie laten ervaren;
 • werken aan burn-outpreventie voor artsen;
 • zelfcompassie onder artsen vergroten;
 • artsen leren mindful communicatie in te zetten om in contact te blijven met patiënten die ze soms zo moeilijk kunnen bereiken;
 • artsen tools bieden in ‘wat kun je doen als er niets te doen is’;
 • samen met artsen nieuwe wegen vinden om hun werkplezier te vergroten.

aanbod

Ons aanbod van scholingen varieert van één avond, tot meerdaagse retraites in Nederland en Spanje.
Tot nu toe hebben we voor alle bijscholingen accreditatie toegekend gekregen.
We werken met evidence-based methodes als mindfulness en compassietraining. Onze trainingen zijn effectief en wat je leert kunt je meteen toepassen in de praktijk.

Wil je liever individueel aan de slag? Sietske traint en coacht vanaf 2005 artsen, onder andere met het individuele traject Gezond werken, gezond leven.  Wil je hier meer over weten?  Plan dan hier een vrijblijvend gesprek in over dit individuele traject Gezonde Dokter, training en coaching via Skype of Zoom (videobellen).

“You can’t stop the waves, but you can learn to surf”

Dr. Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de mindfulnesstrainingen

FAQ

Nee integendeel, het kan juist helpen om je bewust te zijn wat er op dat moment gaande is, dus om met beide benen op de grond te blijven staan.

Nee, bij voorkeur niet. In die zin is het niet “alternatief”. Het leert je heel precies, met open blik en zonder oordeel naar de realiteit te kijken. Je herkent het verschil tussen een waarneming en een oordeel of idee erover. Met open geest en hart de realiteit onder ogen zien, helpt om realistische keuzes te maken.

17 jaar ervaring

Niet zweverig, maar praktisch

Trainde meer dan 2000 mensen

Ook speciale trainingen voor artsen en leiders

Werkt samen met artsen